Werknemers, overweeg uw rechten bij een vaststellingsovereenkomst

7 Onlangs merkte een vriend op dat ik op het gebied van ondernemen eigenlijk alleen maar vanuit het perspectief van de werkgever en niet van de werknemer schrijf. Initieel was ik verbaasd over deze opmerking, maar later begon ik in te zien dat ik weleens een wat diverser standpunt zou mogen innemen. Vandaag wijd ik dus een bericht aan de werknemer, met betrekking tot de vaststellingsovereenkomst waar zij vaak mee opgescheept raken.

Wil uw werkgever van u af?

De laatste jaren werden steeds meer en meer contracten ontbonden, omdat bedrijven in de problemen kwamen. Bezuinigen op het personeel lijkt dan een goede keuze om te maken – een waar ik het overigens zelf niet mee eens ben. Ik zou zeggen dat we minder belasting heffen op personeel en op arbeid, maar de belastingen aan de hand van consumptie gaan uitdelen. Dan zouden bedrijven een stuk minder snel van hun personeel af willen en bezuinigen op heel andere, bijvoorbeeld milieuvervuilende, zaken.

1Enfin, een vaststellingsovereenkomst is een manier om voor beide partijen afscheid te nemen en een contract te ontbinden, dikwijls ook nog eens naar aanleiding of ter voorkoming van een conflictsituatie. Hiermee moet een werknemer niet te lichtzinnig omgaan en zich zeker niet te snel laten afschepen. Houd namelijk altijd in gedachten dat de overeenkomst die u onder de ogen is geschoven de eerste versie betreft, er zijn nog onderhandelingen mogelijk. Let wel: onderhandelingen in uw voordeel. Een bedrijf denkt natuurlijk aan haar eigen belangen, en dienovereenkomstig zou u ook moeten handelen. Uit eigen ervaring kan ik Aegis Advocaten aanraden, een advocatenbureau met veel ervaring in dit segment. 9