De wereld van transport is ingewikkeld. Er moet rekening gehouden worden met vele processen. Logistieke planning, inrichting van de vrachtwagens, HR, financiën, juridische zaken en ga zo maar door. Dit vergt veel planning, voorbereiding en tijd. Daarnaast moet je natuurlijk goed op de hoogte zijn van verschillende ontwikkelingen en dergelijke en daar willen we je vandaag mee helpen. We gaan jou namelijk vertellen waar je aan moet denken op het gebied van PCM, wat het nu eigenlijk is en wat je ermee kunt. Ben je er klaar voor? Dan gaan we je eens goed informeren over dit onderwerp zodat jij er goed mee uit de voeten kunt. 

Wat is PCM?

PCM staat voor Phase Change Material. Dit zijn koelelementen en zijn een veelbelovende technologie voor het koelen van apparaten en systemen, vooral in situaties waar traditionele koeling technologieën niet praktisch zijn. PCM’s zijn materialen die van zogeheten ‘fase’. Fase is een scheikundige term die staat voor de vormen die een stof kan aannemen. Hierin kun je het onderscheid maken tussen vast, vloeibaar en gasvormig. PCM-materialen kunnen dus veranderen tussen vaste, vloeibare en gasvormige toestanden, afhankelijk van de temperatuur en druk. 

 

Wanneer een PCM smelt, absorbeert het warmte uit de omgeving, en wanneer het stolt, geeft het warmte af. Dit maakt de elementen een ideale oplossing voor het opslaan en afgeven van energie voor koeling toepassingen. Ze kunnen dan ook worden ingezet voor verschillende producten die allemaal weer onder andere toestanden vervoerd moeten worden. 

De werking van PCM

Nu je weet wat deze dingen zijn, ben je al een heel eind. Toch weet je nog niet alles dat je moet weten. Zo willen we je ook graag informeren over hoe ze werken. Deze elementen worden vaak gebruikt in draagbare koelers, passieve koeling van computers, koeling van serverruimtes en andere industriële toepassingen. Ze werken doordat ze in een geïsoleerde container wordt geplaatst. Deze container wordt vervolgens op de gewenste temperatuur gebracht, waardoor het materiaal smelt en warmte absorbeert. Wanneer het koelsysteem in werking wordt gesteld, wordt de container in contact gebracht met de warmtebron, waardoor het PCM weer stolt en warmte afgeeft aan de omgeving. Hierdoor wordt de temperatuur in het systeem verlaagd. 

De voordelen van deze elementen

Nu je weet hoe ze werken en wat de elementen precies zijn, wil je natuurlijk ook graag weten wat de voordelen van deze oplossing zijn. Dat begrijpen we heel goed. PCM heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele koelelementen. Ten eerste zijn ze passief, wat betekent dat ze geen externe energiebron nodig hebben om te werken. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waarbij er geen toegang is tot een voedingsbron, of waarbij het gebruik van energie zou leiden tot hoge operationele kosten. Daarnaast zijn de producten zeer betrouwbaar en hebben ze een lange levensduur, omdat er geen bewegende onderdelen zijn die kunnen slijten of kapot kunnen gaan. Deze voordelen maken PCM populair bij verschillende vervoerders en opslagbedrijven. Je kunt ze op vele gebieden inzetten en ze zijn ook niet al te duur.