Carbon, daar kun je alle kanten mee op

Carbon biedt een ruim scala aan toepassingsmogelijkheden. Dit van nature voorkomende element verwordt door het toevoegen van hars tot een prachtproduct. Je ziet vaak dat het materiaal wordt gebruikt in fietsframes, speedboten of vliegtuigrompen, maar daarnaast is het steeds vaker een grondstof voor lichtgewicht golfclubs, hockeysticks en ski’s. Waar je niet zo snel aan zult denken, is het feit dat gebruikers van orthopedische hulpmiddelen er heel veel baat bij hebben.

Het maken van koolstofweefsel, een mooi proces

Wanneer vezels uit acryl tot zeer hoge temperaturen – tot wel zo’n 3000 ͦCelsius – worden verhit, verandert de moleculaire structuur: het worden koolstofvezels. Wanneer men deze vezels, die lange kristallen vormen, met duizenden tegelijk gaat combineren tot een garen, krijg je een materiaal met een zeer lage rek bij breuk. Het koolstofgaren is een zeer goed basis om op een weefgetouw te spannen en te verwerken tot allerhande geweven stoffen, die in elke gewenste dikte, dichtheid en vorm kunnen worden afgeleverd. Met de toevoeging van epoxyhars, wordt er een prachtig product tot stand gebracht dat zoveel voordelen heeft dat het bijna onwerkelijk lijkt.

Heel wat pluspunten

Naast het feit dat carbonvezels weinig wegen maar desondanks oersterk zijn, zijn ze ook bestand tegen oxidatie door zuurstof en water. Verder zijn ze goedgeleidend en is de stijfheid van het materiaal hoog. Samen met de hittebestendigheid en de lage uitzettingscoëffiënt komt het erop neer dat deze composietsoort voor veel doeleinden kunnen worden gebruikt. Als ruimtevaartonderdelen hoog in de atmosfeer, als machine-parts op een massaproductielijn of gewoon in een rolstoel.

Weefvariaties

Wanneer de hogesnelheidsweefgetouwen op dreef zijn, rollen er de meest bijzondere creaties uit. Kiezen afnemers die de carbon gaan benutten voor het bekleden van slijtagegevoelige onderdelen eerder voor de oersterke platbinding die bekend staat om zijn stabiele eigenschappen en weinig vervorming en rafels geeft; anderen zullen de twillbinding kunnen waarderen, vanwege zijn mooie structuur en makkelijk uitrafelende draadjes. En bij visgraatweving en diamantstructuren oogt het helemaal mooi. Vanwege het glanzend zwarte materiaal komen de details op je af.