Doen waar jij je goed bij voelt? Volg een assertiviteitstraining

Dat je stevig in je schoenen moet staan om mee te kunnen draaien in deze maatschappij dat is één ding dat zeker is, maar hoe doe je dat? Al van jongs af aan word je geleerd om zelfredzaam te zijn. Op basisscholen worden assertiviteitstrainingen aangeboden en krijg je training in grenzen aangeven. 

Wanneer je een baan hebt en volwassen bent ook dan kan het soms ook best lastig zijn om je grenzen aan te geven en assertief te zijn. Je kunt dan een assertiviteitstraining gaan doen, maar waar kun je die assertiviteitstraining volgen?

Een assertiviteitstraining volgen

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om andere bedrijven in te huren voor het geven van assertiviteitstrainingen. Online kun je bedrijven vinden waarbij je assertiviteitstrainingen kunt volgen. 

Deze trainingen worden op maat voor jouw bedrijf, werknemers en hun specifieke situatie en hulpvraag gegeven. Je kunt er dus vanuit gaan dat zo’n training precies bij jullie bedrijf en doel past. 

Om de verkregen informatie ook tijdens je werk in de praktijk te kunnen brengen, worden er tijdens de training praktijkvoorbeelden gebruikt. Tijdens de training leer je dus meteen al hoe je de verkregen informatie in de praktijk kunt brengen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door het doen van rollenspellen en andere situaties die uit de praktijk komen. Je kunt alle nieuwe skills en inzichten die je tijdens de training hebt opgedaan dus gelijk in praktijk brengen. Super handig en efficiënt natuurlijk!

Doordat er ook naar het psychologische gedeelte gekeken wordt, zul je alle nieuwe tips en tricks als jouw nieuwe manier van doen gaan ervaren. Hierdoor zal het een routine worden die je blijft herhalen. Dit zorgt ervoor dat je alles wat je tijdens de training geleerd hebt keer op keer zult blijven herhalen en toepassen in de praktijk. 

Burn-out klachten voorkomen

Door het volgen van een assertiviteitstraining, zeker in combinatie met een training waarin je leert je grenzen aan te geven kun je burn-out klachten voorkomen. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat sommige mensen hier gevoeliger voor zijn dan andere, maar je kunt in ieder geval de klachten sneller leren herkennen doordat je weet waar je grenzen liggen. Daarnaast leer je door de training ook om die grenzen goed aan te geven bij anderen en je leert om je grenzen goed te bewaken. Dit speelt allemaal mee. 

Een aantal voorbeelden waarmee je problemen kunt hebben wanneer je niet assertief bent en je grenzen niet aangeeft kunnen zijn:

  • Geen nee kunnen zeggen
  • Teveel hooi op je vork nemen
  • Niet goed voor jezelf zorgen
  • Je onprettig voelen
  • Gezondheidsklachten ontwikkelen

Aan de slag!

Alle bovengenoemde voorbeelden kunnen ontstaan doordat je moeite hebt om te zeggen wat je denkt, vindt en voelt. Voor een gezonde en daardoor ook productievere werksfeer is het belangrijk dat je je grenzen aan kunt geven. Zowel bij jezelf als tegenover je collega’s en werkgever. Hierbij is het ook belangrijk dat je assertief bent, reageert op wat je ziet en voelt. 

Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel weet waar je terecht kunt om een assertiviteitstraining te volgen en dat hier zeker een toegevoegde waarde voor jou inzit!