Het hele jaar door de financiële gezondheid van je bedrijf kunnen meten biedt vele voordelen

Elk jaar moet de belastingaangifte gedaan worden door de ondernemer aan de belastingdienst. Dit is bij de wet verplicht en er zijn hierop geen uitzonderingen. Om ervoor te zorgen dat de aangifte zo snel en makkelijk mogelijk verloopt, is het belangrijk om de boekhouding het gehele jaar door goed bij te houden. Dit levert niet alleen voordelen op die betrekking hebben op het doen van de jaarlijkse aangifte, maar geven ook extra inzichten in de bedrijfsresultaten.

Door het bijhouden van de administratie en de boekhouding weet je op elke dag van het jaar precies hoe je ervoor staat en kun je sneller schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld de kosten ook aanpassen voor de rest van het jaar indien de resultaten tegenvallen of kun je verder opschalen indien je vroeger in het jaar de financiële doelen al hebt bereikt.

Verschillende manieren om als bedrijf de boekhouding in te vullen

Er zijn verschillende manieren waarop je als ondernemer en bedrijf de boekhouding bij kan houden. In veel gevallen speelt het soort en de omvang van het bedrijf een grote rol in hoe de boekhouding gedaan wordt. Een bedrijf dat vanaf een kantoor opereert en waarvan de core business zich sowieso al op dataverwerking en financiële of administratieve taken richt, is sneller geneigd de boekhouding binnenshuis te houden. Indien er binnen het bedrijf voldoende skills en affiniteit met nummers en financiën aanwezig is dan is dit een goede en goedkope optie.

Leestip: Factuurprogramma Kopen? | tips, prijzen, reviews en functies

Voor veel bedrijven is dit echter geen mogelijkheid, omdat de kern van de bedrijfsvoering mijlenver afligt van het doen van de boekhouding. Denk hierbij aan horecazaken, maar ook uitvoerende ZZP-ers, zoals journalisten, fotografen, loodgieters en timmermannen. Voor deze laatste groepen ondernemers en ZZP-ers is het gebruik van een online boekhoudprogramma vaak een veel gekozen alternatief.

Met een online boekhoudprogramma raak je nooit je gegevens kwijt

Er zijn de laatste jaren steeds meer aanbieders van online boekhoudprogramma’s bijgekomen en de aangeboden software wordt ook steeds beter. In veel gevallen wordt er met voorgeprogrammeerde formules en templates gewerkt, waardoor je als gebruiker alleen nog maar de waardes van verschillende inkomsten- en uitgavenposten hoeft in te voeren. Het programma doet de rest vaak vooral automatisch.

Uitgelicht: Boekhouding en apps : hoe het nog gemakkelijker wordt?

Er zijn vaak ook integraties beschikbaar die het mogelijk maken om onder andere facturen vanuit een webapplicatie direct naar de klant te sturen. Alle gegevens worden bij dit soort programma’s online op een server opgeslagen en je hoeft als gebruiker dan ook niet te vrezen dat je al je gegevens kwijtraakt zoals wanneer je deze opslaat op een harde schijf of een USB stick.