Waar moet je op letten bij een studiekeuze?

Het kiezen van een passende studie is voor velen een hele opgave. Het gaat tenslotte over je toekomst. Een deel van de mensen begint een opleiding die ze niet zullen afronden. Ze stoppen dan meestal binnen één jaar om aan een andere studie te beginnen, omdat de opleiding toch anders is dan zij in gedachten hadden. Daarom is het super belangrijk om goed na te denken over jouw studiekeuze. Jouw studiekeuze bepaald uiteindelijk wat voor baan je op latere leeftijd zal hebben. Omdat je het grootste deel van je leven zal gaan werken is het belangrijk dat je echt een baan hebt waar je plezier uit haalt. Je wilt natuurlijk niet heel je leven met tegenzin naar je werk gaan. Weet jij nog niet zo goed welke studie je moet kiezen? In dit artikel lees je waar je op moet letten tijdens het maken van jouw studiekeuze.

Kies een opleiding die je leuk vindt

Maak van je hobby uiteindelijk je werk! Hierdoor zal je nooit met tegenzin naar je werk gaan. Probeer te kijken naar de dingen die je leuk vindt om te doen. Misschien is er wel een mogelijkheid om er uiteindelijk je baan van te maken. Ook kan je kijken naar jouw eigen kwaliteiten. Ben je super sociaal en goed in het overhalen van mensen? Dan is het misschien een idee om naar een sales opleiding te kijken. Het is altijd leuker om dingen te doen waar je goed in bent. Dit maakt alles een stuk makkelijker. Er zijn zoveel verschillende opleidingen dat er voor iedereen wel iets is dat bij hem of haar past. Zo zijn er verschillende management opleidingen, marketing opleidingen, maar ook opleidingen om aan de slag te gaan als verpleegster. Deze opleidingen heb je vaak op mbo maar ook op hbo niveau. Je hebt bijvoorbeeld hbo management en mbo management.  Kijk goed naar jouw eigen kwaliteiten en naar de dingen die jij leuk vindt. Dit zal een goede basis zijn voor het kiezen van en studie.

Kwaliteit van de opleiding

Het is altijd goed om even de kwaliteit van de opleiding te checken voordat je jezelf inschrijft. Er zijn grote verschillen in kwaliteit per opleiding. Ook kan het liggen aan het bedrijf die de opleiding aanbiedt. Er zijn opleiders die beter staan aangeschreven dan andere. Maar het hoeft niet persé te liggen aan het bedrijf. Het kan ook gewoon zijn dat de studie zelf voor de meeste mensen tegenvalt. Daarom is het altijd goed om recensies van anderen te bekijken. Misschien ken je iemand die de opleiding heeft gedaan of mee bezig is. Dan kan je die persoon een aantal vragen stellen om te kijken of dit de juiste opleiding is.

Baankansen

Als laatst is het natuurlijk wel goed om te kijken of er genoeg baankansen zijn voor de door jouw gekozen opleiding. Het zou zonde zijn als je de studie succesvol hebt afgerond en vervolgens kan je nergens een baan vinden. Daarom is het cruciaal om te kijken hoe de baankansen liggen. Hierbij moet wel rekening gehouden worden dat er veel banen bij zouden kunnen komen. Baankansen inschatten is heel lastig omdat veel externe factoren meespelen. Toch is het goed om je hierover in te lezen.