Wanneer en hoelang ben je jouw rijbewijs kwijt?

Rijbewijs ingevorderd door alcohol

Vaak hanteert de officier van justitie eigen richtlijnen voor hoe lang jij jouw rijbewijs kwijt bent. Dit wordt ook wel de termijn van inhouding van het rijbewijs genoemd. Om te bepalen voor hoeveel tijd jij jouw rijbewijs kwijt bent, is het belangrijk om de reden van invordering te weten. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen rijbewijs ingevorderd alcohol en invordering door snelheidsovertredingen. Bij snelheidsovertredingen van meer dan 50 kilometer per uur gelden verschillende termijnen. Bij 50 tot 59 kilometer te hard is er bijvoorbeeld een rijontzegging van twee maanden, terwijl bij meer dan 100 kilometer te hard dit zeven maanden is.

Je ingevorderde rijbewijs eerder terugkrijgen

Als je jouw rijbewijs sneller terug wilt, door een werk, medische of anders gerelateerde reden dan kan je een klaagschrift indienen. Dit kan vaak in samenwerking met een advocaat. Het is belangrijk dat je deze indient bij een rechtbank. Het heeft namelijk geen zin om een brief te sturen aan de officier van justitie. Als het de eerste keer is dat je een overtreding begaat, vooral als het om snelheid gaat, dan is de kans groot dat je jouw rijbewijs eerder terug krijgt. De rechter is wettelijk verplicht om binnen 14 dagen op een klaagschrift te reageren.

Je rijbewijs terugkrijgen bij een overschrijding van het alcohollimiet

Bij rijbewijs ingevorderd snelheid zijn er een aantal factoren die meespelen bij het terugkrijgen van jouw rijbewijs. Ten eerste of je een beginnend of normale bestuurder bent. Als beginnend bestuurder wordt het rijbewijs namelijk sneller ingevorderd dan bij normale bestuurders. Het is namelijk zo dat bij een promillage tussen de 0,8 en 1 je als beginnend bestuurder 4 maanden je rijbewijs kwijt bent. Terwijl dit bij normale bestuurders pas tussen de 1,3 en 1,5 is. Afhankelijk van hoeveel alcohol er in jouw bloed zit, kan je jouw rijbewijs tot 12 maanden kwijt zijn. Vaak is hierbij ook een CBR cursus over alcohol gebruik verplicht.