Wat voor werk zal ik gaan doen?

planningssoftware

Ik ben nu aan het einde van mijn studie en moet gaan beslissen wat voor werk ik wil gaan doen. Aangezien ik een brede opleiding heb, kan ik eigenlijk nog alle kanten op. Ik realiseerde me echter nu pas dat ik eigenlijk heel slecht weet wat voor banen er zijn. Veel beginners banen met wat meer verantwoordelijkheid zijn ook overgenomen door apparaten en robots. De administratie van een café wordt bijvoorbeeld uitgevoerd door Voorraadbeheer software. Wat er precies nog gedaan kan worden heb ik dus heel slecht in beeld. Welke mogelijkheden ik heb en waar ik werkelijk iets kan bijdragen zou ik niet weten.

 

Werk zoeken in tijden van verandering

Waarschijnlijk zal ik uiteindelijk eindigen met een baan die misschien nu nog niet eens bestaat. Maar hoe kan ik me voorbereiden op een baan die ik niet eens kán kennen? Ik zou bijvoorbeeld kunnen focussen op de digitalisering en kijken of ik met mijn sociologie opleiding zou kunnen bijdragen aan een nieuw soort Planningssoftware, maar waarschijnlijk zijn hier al genoeg slimmerikken mee bezig die ook werkelijk een digitale studie hebben gedaan. De studie Kunstmatige Intelligentie is bijvoorbeeld erg populair op mijn universiteit. Dát zijn waarschijnlijk de mensen die echt zich voor de digitalisering zullen inzetten.

 

Wie blijft er nodig

Dus misschien moet ik juist kijken naar welke banen niet zullen veranderen in dit moderne tijdperk. Banen die altijd door mensen moeten gedaan worden en waar mensen altijd nodig zullen zijn. De eerste banen die me dan te binnen schieten zijn therapie-banen of onderzoeksbanen. Ik zou bijvoorbeeld als socioloog goed advies en controle kunnen doen voor de bedrijven en medewerkers die nu het digitale tijdperk ingaan. Dit is voor hen waarschijnlijk zo’n nieuwe wereld dat ze misschien effecten zullen merken van hun nieuwe werkomgeving en activiteiten. Iemand die dit in de gaten houdt zal misschien nu ook wel meer nodig zijn dan ooit!