Wat zijn de voordelen van een PDCA-cyclus?

Als eigenaar van een bedrijf kun je veel problemen tegenkomen wanneer je aan het werk bent. Het is bijvoorbeeld voor sommige bedrijven lastig om een goed overzicht van hun prestaties en verbeterpunten van het afgelopen jaar samen te stellen. Je kunt verschillende manieren bedenken om zo’n overzicht samen te stellen waardoor je een beter plan van aanpak kunt maken voor het volgende jaar.

De PDCA-cyclus

Het kan voor sommige bedrijven erg handig zijn om gebruik te maken van de PDCA-cyclus. Dit is een methode die je kunt gebruiken om aan het einde van het jaar de voortgang van het bedrijf te evalueren. Het is belangrijk om dit op een goede manier te doen aangezien je anders minder vooruitgang kunt boeken als bedrijf. Je kunt dan gebruik maken van de planning en control cyclus omdat dit ervoor kan zorgen dat je volgens een vaste structuur evalueert welke richting het bedrijf in het komende jaar op moet gaan. Je kunt de PDCA-cyclus gebruiken om een duidelijk overzicht te krijgen van de zaken binnen je bedrijf die goed gaan en de zaken die minder goed gaan. Hierdoor kun je samen met de andere mensen die binnen jouw bedrijf werkzaam zijn.

Zeer geschikt voor overheidsinstanties

Als je de PDCA-cyclus gebruikt voor je bedrijf, kan dit je een hoop nuttige inzichten opleveren. Toch is de PDCA-cyclus niet per se gericht op bedrijven. Deze is namelijk ook zeer geschikt voor overheidsinstanties. Juist bij dit soort instanties is het zeer belangrijk om het beleid voor het komende jaar op een goede manier te bepalen. Daarom is het fijn om hierbij gebruik te kunnen maken van de planning en control cyclus. Aan de hand hiervan is het veel minder gecompliceerd en weet je altijd waar je moet beginnen. Bovendien hoef je hierdoor zelf geen opzet meer te maken voor het plan van aanpak.