Het leven van een accountant

zakelijk lenen

Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe het leven van een accountant eruitziet? Misschien heb je wel een beeld erbij, maar klopt dit beeld ook? Het eerste waar je misschien aan denkt is dat een accountant de hele dag met cijfers, getallen en bedragen bezig is. Dit is ook zeker een groot onderdeel van de werkzaamheden van een accountant. Daarnaast is het mogelijk om als accountant voor een bedrijf te werken of dit zelfstandig te doen. En je kan gespecialiseerd zijn in grote bedrijven of juist in dienst zijn van kleinere bedrijven.

De werkzaamheden

Een accountant houdt zich het meest bezig met jaarrekeningen en financiële overzichten. Hierbij zijn er verschillende opties mogelijk. Hij kan verantwoordelijk zijn voor het samenstellen ervan, maar beoordeelt en controleert deze ook. Het is het beste samen te vatten door te zeggen dat een accountant verschillende administratieve diensten uitvoert. Ook kan een accountant financieel advies geven. Bijvoorbeeld in het geval van zakelijk lenen. De accountant kan beoordelen of dit een goede stap is en of dit ook het juiste moment is om dat te doen. Een andere werkzaamheid van een accountant is ervoor zorgen dat jou administratie beter verloopt. Vind je dit namelijk lastig dan kan hij je hier advies in geven en je meer wegwijs maken in de verschillende regels en systemen waar je mee in aanraking komt.

Controlerende rol

Het grote verschil tussen een boekhouder en een accountant is dat een boekhouder een uitvoerende rol is en een accountant een controlerende rol. Waar de boekhouder actief handelingen uitvoert controleert de accountant of alles goed is uitgevoert en of er geen fouten of vergissingen te vinden zijn. Ook heeft de accountant een adviserende rol. Het is mogelijk om persoonlijk advies te vragen om de juiste finaciele of fiscale beslissing te nemen. Je kunt checken of jouw denkpatroon daadwerkelijk klopt of dat je het iets te positief of negatief ingezien hebt. Ook is het handig om te checken of je niet iets vergeten bent.