Het werken met open vuur en biochemische stoffen kan zeer gevaarlijk zijn. Het vuur kan overslaan en een brand veroorzaken, de stoffen kunnen bij blootstelling met de huid een bijtende reactie geven, en zo zijn er nog veel meer zaken die het werken met deze elementen een beroep maakt waar veel risico’s om de hoek kunnen komen kijken. Om er nu voor te zorgen dat het gevaar zoveel mogelijk geweken is en je je werk kan doen zonder bang te hoeven zijn voor onnodig gevaar, kun je een heetwerkwacht inhuren. De heetwerkwacht houdt toezicht of het werken met open vuur en biochemische stoffen wel veilig volgens de reglementen wordt gedaan en kan preventief ingrijpen indien nodig. Kies als je een heetwerkwacht inschakelt voor G4S Safety Solutions, omdat hier alleen ervaren professionele heetwerkwachten zitten die weten wat ze doen.

De taken van de heetwerkwacht

De heetwerkwacht is de toezichthouder tijdens het werken met onder andere open vuur. Deze onderhoudt onder andere het contact tussen werknemers in een gesloten ruimte en de controlekamer en controleert of alle werkvergunning en overige documenten zoals het evacuatieplan op orde zijn. Zijn deze dat niet, dan is de heetwerkwacht geautoriseerd om het werk stil te leggen totdat er wel voldaan is aan de richtlijnen. Verder is de heetwerkwacht de persoon die aan het roer staat wanneer er calamiteiten opspelen. Wanneer er bijvoorbeeld door het open vuur een uitslaande brand is ontstaan, moeten de medewerkers in de gesloten ruimte zo snel en veilig mogelijk de ruimte verlaten. De heetwerkwacht coördineert deze evacuatie en schakelt de alarmdiensten in. Ook hier is de heetwerkwacht geautoriseerd het werk stil te leggen, als doorwerken zal resulteren in ernstig letsel of het vergroten van de calamiteit. Tijdens een brand zal de heetwerkwacht in de tijd dat de brandweer nog onderweg is proberen het vuur onder controle te houden.

Het takenpakket van de heetwerkwacht is niet niks, daarom doe je er goed aan alleen een officiële heetwerkwacht in te zetten om deze taken voor je te voldoen. Door de heetwerkwacht vanuit G4S Safety Solutions te kiezen weet je zeker dat je een ervaren professionele heetwerkwacht hebt die zijn werk tot in de puntjes goed uitvoert.