Wat maakt Ristretto koffie net even anders?

Wanneer je denkt dat je alle geheimen van koffie hebt ontdekt, komt ristretto om de hoek kijken – een koffiesoort die zelfs voor de meest ervaren koffiekenner een verassing kan zijn. Net even anders dan zijn broer espresso, ristretto is een kleine, intense shot met een hoge concentratie en smaak; de essentie van wat koffie kan zijn. Maar wat maakt ristretto nu zo uniek en hoe onderscheidt het zich van de gebruikelijke koffiesoorten?

De essentie van Ristretto

Ristretto heeft in het Italiaans uiteraard een betekenis. Het vertaalt zich naar ‘beperkt’ of ‘nauw’. En dat is wat de ristretto als het ware is; een zeer geconcentreerde espresso.

Wat ristretto net even anders maakt, is de hoeveelheid water die gebruikt wordt tijdens het zetproces. Terwijl je een standaard espresso voorbereidt met ongeveer 30 ml water, wordt voor een ristretto slechts de helft van die hoeveelheid gebruikt. Het resultaat: een kleiner, maar veel intenser en geconcentreerder shot koffie.

Smaakprofiel: rijk en complex

Doordat ristretto minder water heeft, kun je genieten van een rijker en complexer kopje koffie. Het heeft een vollere body, minder bitterheid en een geconcentreerd palet aan aroma’s. Dankzij de korte extractietijd betekent worden de meer delicate en zoete smaken van de koffie benadrukt, terwijl de bittere tonen minder prominent zijn.

Ristretto in een koffiecupabonnement van de Koffiejongens

Ben jij een echte koffie-aficionado’s die graag verschillende smaken en stijlen verkent, maar het toch graag simpel en duurzaam houdt? Dan is een koffie abonnement van de Koffiejongens misschien wel iets voor jou. Hier kun je kiezen uit diverse smaken, waaronder lungo, espresso, decaf en natuurlijk ristretto. En het mooie van de koffiecups van de Koffiejongens, is dat ze 100% composteerbaar zijn! Zo kun je experimenteren met koffiecups zoals jij dat wil, maar dan zonder al het extra afval.